Om

Trin For Trin Kogebog

For at printe er det bedst at folde alle opskrifterne ud med knappen i øverste højre hjørne.

(Annuler udskrift, fold opskrifterne ud og print igen)

Hvis man ikke vil have filnavn på alle sider kan man som regel fjerne fluebenet ved "Print headers and footers" i print-vinduets (Flere) Indstillinger.

Som regel kan man også vælge kun at printe nogle sider.


Hvis siderne sættes i plastiklommer og kommes i et ringbind er det nemt at tage opskrifterne ud og hænge dem op på køleskabet med magneter. Så kan man flytte en magnet fra punkt til punkt for at holde styr på hvor langt man er nået.


(3-4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(3 personer) (Start 30 minutter før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Obs: Retten er lækker og nem, men ret fed. Den bør ikke spises hver dag…

(3-4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Bruges friske, godt modne tomater og frisk rosmarin er dette en festret, hvis der serveres gode flûtes til

(4 personer) (Start 30 minutter(/24 timer før))

Ingredienser:

Fremgangsmåde:


Med kødhakker: (Med blender: Se til sidst)

Med blender: Man kan bruge en almindelig blender, men så bør man starte med at komme ca. ¾ dL vand i blenderglasset sammen med de andre ingredienser og så tilsætte kikærterne lidt ad gangen. Ellers bliver det for tørt til at komme ned til kniven og man skal hele tiden stoppe blenderen og skrabe ned.

Hvis man bruger en stavblender skal man passe på ikke at overophede den. Igen er det vigtigt at starten med al væsken. Træk stikke ud når du skraber ned fra siderne af en blender


Serveres med

eller

Tip: Hummus kan også spises som pålæg.

(4 personer) (Start ¾ time før)

Ingredienser:

Især velegnet til en varm sommerdag. Focaccia brød er prikken over i'et.

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:


Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Creme fraiche er selvfølgelig ikke vegansk, men det smager vældigt godt til Ratatouille :-)

Fremgangsmåde:

Smagen bliver markant bedre hvis man svitser grøntsagerne grundigt hver for sig, så brug to gryder og to grydeskeer som beskrevet nedenfor.
Grøntsagerne skal svitses hårdt, men må ikke brænde på. Det gør ikke noget at bunden af sauterpanden bliver brun, det er derfor alting skal hældes tilbage i sauterpanden til sidst, for at få smagen med. Men den må altså ikke blive sort.
Bliver panden sort kan man komme en sjat kogende vand på sauterpanden og røre det sorte væk.
Hæld det sorte vand ud, skyl panden og tør den og varm den så op igen.
Vandet der hældes på den varme pande skal helst være kogende, da koldt vand på en meget varm pande kan gøre den skæv :-(
Af samme grund bør pander også køle af på komfuret eller på en bordskåner, ikke i vasken.

Tip: Der er meget forskel på hvordan flåede tomater på dåse smager. De dyreste smager som regel bedst, og da tomater på dåse ikke koster ret meget er det et dumt sted at spare, efter min mening.

Der kan serveres grovbrød i skiver til eller ris eller Emigrant Brød

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Dall


Garam Masala krydderiblanding

Fremgangsmåde:

Start med at lave garam masala, hvis du ikke har noget:

Garam Masala


Dall

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Det er let at lave en stor portion, og det giver gode rester. Man kan fryse rester, så man har nem mad til en dag hvor ens energi er lav.

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: I stedet for Taco chips kan man servere hvede-tortillaer til sammen med salatblade, tomat-tern, feta og creme fraiche. Det sidste er selvfølgeligt ikke længere vegansk.
Økologiske tortillaer er gode købte, og varmes som anvist på pakken. Ikke-økologiske tortillaer har typisk en del tilsætningsstoffer

Tip: Det er let at lave en stor portion, og det giver gode rester. Man kan fryse rester, så man har nem mad til en dag hvor ens energi er lav.

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(8-10 personer) (Start 2 timer før)

(Retten er velegnet til frysning, så man kan lige så godt lave en fuld portion.
Den er mættende, så der er til i hvert fald 8 personer hvis der er brød til.
De fleste mennesker er vilde med den: Det er den opskrift jeg oftest bliver bedt om)


Ingredienser:

Baharat:

Fremgangsmåde:

Baharat

Tilsæt

Festgryde

Tilsæt

Tip: Det er let at lave en stor portion, og det giver gode rester. Man kan fryse rester, så man har nem mad til en dag hvor ens energi er lav.

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:


Fremgangsmåde:

Start med at lave dip-saucen:


Forbered nu wrappersene:

Tip: Man kan bruge færdig thai-chillisauce som dip eller skifte jordnøddesmør og hvidløg ud med en finthakket chili og chilipulver efter smag.
Der er mange andre dips der kan findes ved at søge på "Vietnamese wrappers dip".
Det er godt at have flere typer dip samtidigt

Nær-vegansk er opskrifter der har et enkelt eller to mælkeprodukter der kan erstattes af alternativer - eller helt udelades - uden at det går væsentligt ud over retten.

Hjemmelavet pasta kan godt laves uden æg. Så erstattes hvert æg med ½ dL vand.

(4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Ægte kastanier har finere og tættere pigge end hestekastanier. De gror kun få steder i Danmark, så som regel køber man ægte kastanier i butikkerne omkring oktober

(4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Server svampene med Kål med Hasselnødder eller med Rodfrugter i ovn

(4 personer) (Start 1,5 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4-8 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Mængderne afhænger af hvor stort græskaret er.
Tak til Aram og hans SOS familie for opskriften 🌝

Fremgangsmåde:

Mens risen koger findes en Margretheskål og i den kommes

Tip: Hvis græskarkernerne er modne og tykke, kan de tørres og saltes i ovnen. Start med at rense og skylles kernerne. Slut med at skylle kernerne i saltvand (~1 spsk salt til ½L vand). Spred dem ud på bagepapir og sæt dem i ovnen efter at du har bagt brød. Sluk for ovnen og lad den køle ned mens kernerne ristes. Det er ikke værd at riste tynde kerner, som der ofte er i de Hokaido græskar man køber her i Danmark

(4 personer) (Start 1(-3) timer før)

Ingredienser:





Fremgangsmåde:








(4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Obs: Retten er lækker og nem, men ret fed. Den bør ikke spises hver dag…

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(2-3 personer) (Start ¾ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Man får en finere, mere fluffet tekstur hvis man rører konstant. Så skal varmen være meget lav. Det er et spørgsmål om smag hvordan man kan lide konsistensen. Jeg finder personligt den fluffede tekstur for blævrende

Tip: Man kan lave røræggene på en pande for sig og så røre tomatblanding og feta i til sidst. Det ser en anelse pænere ud

(2-3 personer) (Start ¾ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

at bruge handsker) (Eller mål ½ tsk gurkemejepulver op)

Tip: Man får en finere, mere fluffet tekstur hvis man rører konstant. Så skal varmen være meget lav. Det er et spørgsmål om smag hvordan man kan lide konsistensen. Jeg finder personligt den fluffede tekstur for blævrende

Tip: Man kan svitse mange slags grøntsager og svampe og krydre dem som man har lyst for at variere disse to opskrifter på røræg. Peberfrugt og spinat er velegnet her, kål måske knap så meget

(4 personer) (Start 1 time før)
(Parboiled ris er ikke gode til denne opskrift)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Der kan tilsættes peberfrugt i strimler og skivede svampe sammen med chillien og/eller rejer sammen med risene

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Server med Grissini eller eventuelt med Bagte Sesam-kartofler

(4 personer) (Start 1¾ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1,5 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: I stedet for aubergineskiver kan man komme 1 dåse (røgede) muslinger på.
Eller en dåse artiskokhjerter i skiver.
Man kan også skære svampe i skiver og komme dem på. Svampene afgiver en del væde, så pizzaen bliver noget fugtig af rå svampe.
Hvis man ikke bryder sig om det, kan man stege dem på en tør pande først

(4 personer) (Start 1½-2 timer før)

Ingredienser:


Fremgangsmåde:

Server med en salat og soya.

Der er ikke smør i dejen, så denne tærte er sundere end almindelige tærter. Til gæster og fester vil jeg nok bruge en mørdej som bund, men til hverdag er denne dej helt fin

(4 personer) (Start 2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Start med mørdejen:

(4 personer) (Start 1¾ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tips: Man kan lave souffle med 75-150 g af hvadsomhelst, bare det er ret tørt og kraftigt smagende.

Hvis formen passer til mængden af souffledej vil souffleen hæve op over formen og se meget imponerende ud. Ideelt set skal formen være ¾ fuld. Hvis du bruger et fladt fad er bagetiden nok kortere.

Minutnudlerne kan udelades, de er mest med for at mætte. Er der minutnudler i, behøver man ikke flutes til, og omvendt.

Hvis souffleen falder sammen smager den stadig godt. Kald den "Ovn-omelet" i stedet for :-)

(4 personer) (Start 2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:




Fremgangsmåde:

Start med tomatsovsen:

Lav bechamelsovs:

Damp så spinaten:

Nu skal lasagnen samles:

Nu skal der skiftevis tomatsovs, plader, bechamelsovs og spinatblanding i:

Server eventuelt med salat

(4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Serveret med Kål med Hasselnødder er det et nemt festmåltid (hvis man ofrer en flaske dyr hasselnøddeolie)

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Der kan bruges alle slags torskefisk som mørksej, lyssej, lange, kuller, kulmule, …

(4 personer) (Start 1,5 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

>

(4 personer) (Start 1½ time før. 2 timer hvis du laver Emigrant Brød også)

Ingredienser:


Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 45 minutter før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

En ret dyr suppe, men meget lækker og ret let at lave

Ingredienser:

Tilbehør: Gode flutes eller Emigrant Brød (Opskrift herunder)

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(3 – 4 personer) (Start 2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer – 2 Bao til hver)
(Start 2½ timer før)
(Du har brug for en bambusdampkoger til denne opskrift)

Ingredienser:

Dej:


Fyld:


Dip 1:


Dip 2:

Fremgangsmåde: Dej:

Dip 1:

Dip 2:

Fyld:

(4-6 personer) (Start 3 timer før)

Ingredienser:

Start med krydderiblanding:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: I stedet for at skrælle og koge kartofler kan du skære et kryds øverst på 4-5 store bagekartofler og bage dem i 1½ time ved 200° (Husk at tage pladerne ud når du tænder ovnen). Det kan gøres 1-2 dage før, hvis du alligevel skal bage. Kartoflerne kan stå i ovnen sammen med brødet, hvis du bruge varmluft. Husk at sætte temperturen 20° ned i forhold til opskriften, hvis du bruger varmluft

Tag skrællen af og mos dem som beskrevet ovenfor. Bagte kartofler giver en rigtig god kartoffelmos!

(16 horn/boller) (Start 1-2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Rugmelsdeje er mere klæbrige end ellers, så det kan være lidt svært at afgøre hvornår der er nok mel i. Det er lettere at arbejde med en tør dej, men resultatet bliver også mere tørt og kedeligt.

Formning af horn: Del dejen i tre og rul hver del ud til en skive som til pizza. Skær ”pizzaen” i 8 pizza-stykker og rul hvert stykke til et horn ved at starte fra den brede, runde ende.

(16 store boller) (Start 1-2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Pitaer serveres til Hummus eller skæres åbne i den ene side og fyldes med salat, tomat, avocado, agurk og en dressing rørt af yoghurt, paprika og tomatkoncentrat. Man kan købe frosne falafel og varme dem, hvis det skal være aftensmad

Pitaer der bliver til overs kan fryses eller varmes på en brødrister og fyldes med smør og jordbærmarmelade

(3 - 4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:


Tip: Emigrant Brød er gode til suppe eller som tilbehør til grøntsagsretter

Tip: Brødene er velegnede til frysning, så man kan overveje at bage dobbelt portion og fryse halvdelen. Når man skal bruge dem tager man dem op af fryseren et par timer før de skal bruges og lader dem tø op på en rist. Det er godt at varme dem 5 minutter i ovnen eller på brødristeren før de serveres

(1 brød) (Start 7-14 timer før.

Typisk lidt før du går i seng)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(2 stk) (12-17 timer. Start aftenen før)

Ingredienser:


Fremgangsmåde:

Video med fremgangsmåden

Alle ovne er forskellige, så der skal måske eksperimenteres med bagetider og temperaturer.
Bliver brødene sorte ovenpå skal de have kortere tid efter at ovnen bliver tændt igen
Bliver de dejede inden i skal de have længere tid til sidst.
Er de ved at blive sorte for tidligt, kan man lægge et stykke staniol hen over hvert brød

Opskriften her kan virke uoverskuelig, men når man har prøvet det et par gange eller tre bliver det rutine, og man får brød der virkelig er besværet værd :-)



Surdej kan nogle gange købes i plastikposer i supermarkedet, eller man kan få en af nogen der selv bager med surdej. Det er dog nemt at starte en surdej selv og de er latterligt hårdføre:

Bruger man rugmel i stedet for grahamsmel får man en rug-surdej til rugbrød. Rugbrød er stort set bare grovbrød hvor grovmelet er erstattet af rugmel, men rugbrød bliver som regel bagt ved 180° i form i 1 time. Vil man bruge hele rugkerne i rugbrød skal de udbløde hele natten

(16-24 stk eller 2 brød) (Start 3 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(1 stk) (Start 3 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(1 stk) (Start 3 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

50 g gær

1 dL (kogende) vand

2,5 dL kærnemælk eller yoghurt

250 g mel

250 g sigtemel

1 tsk salt

1 tsk sukker

1½ tsk tørret timian

Fremgangsmåde:

Passer bedre til frokost end morgenmad.

(4 personer) (Start 2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Brødet er velegnet til at servere til mad, da det ser imponerende ud.

(12-16 stk) (Start 2 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Smager specielt godt med brie.

(16 stk) (Start 3 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Det gør ikke noget at hullet lukker sig under kogningen. Det gør dem lettere at spise med marmelade. Hullet er der for at fordele varmen jævnt under kogningen efter min mening

(3 - 4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(3 - 4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start lidt over 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Kartoffelmos af bagte kartofler smager bedre end af kogte kartofler.
Når man har skrabet kartoffelmassen ud til kartoffelmosen kan man skære de tomme skaller i tykke strimler og pensle dem med soya rørt op med lidt olie og paprika. Bag dem et kvarter i en 200° C varm ovn og server med salt og tabasco som en snack/forret.

(4 personer) (Start ¼ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Man kan komme 1-2 spsk orangeblomstvand eller rosenvand i sammen med appelsinsaften. Rosenvand og orangeblomstvand fås ved tyrkiske eller indiske grønthandlere

Man kan også komme en lille håndfuld rosiner eller hakkede nødder eller mandler i. Eller endnu en appelsin i tern.

Endelig kan man drysse en smule kanel eller revet ingefær over, hvis det skal se fint ud og smage lidt anderledes. Husk at overveje om kanel eller ingefær passer med hovedretten

(4 personer) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start ¾ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Server Kål med Hasselnødder til Ovndampet Sej eller helstegte Portebellosvampe


Tip: Til hverdag kan man godt bruge en mild olivenolien eller en smagsneutral olie, men med den dyre hasselnøddeolie er det en festret

Tip: Ovnristede hasselnødder: Når du har bagt ved 200° slukker du blot for ovnen før du stiller en plade med hasselnødder ind midt i ovnen. Når ovnen er kølet af er hasselnødderne perfekt ristet og kan gemmes i et glas.

(4 personer) (Start ¾ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Der findes to hovedtyper af kartofler: melede og kogefaste. De melede med meget stivelse er bedst til bagte kartofler, kartoffelmos og pommefritter, så overvej at gå efter bagekartofler til kartoffelmos.
Desværre fås bagekartofler sjældent økologiske, så man må gøre op med sig selv hvad der vejer tungest. Jeg går som regel efter økologisk først, da selv kogefaste kartofler giver en okay kartoffelmos. Det er først hvis man graver sig ned i tipsene nederst, at man også bør begynde at gå efter høj-stivelse kartofler efter min mening

Tip: Man kan mose kartoflerne med en grydeske eller en en elpisker, men jo mere man rører i kartoffelmos, jo sejere bliver den. Derfor fås den bedste og mest fluffede kartoffelmos med et specialværktøj der ligner en hvidløgspresser i overstørelse. Se efter dem i genbrugsbutikker. Eller køb en ny, hvis du har råd. De er pengene værd, hvis man kan lide kartoffelmos :-)

Tip: Bagte kartofler giver en rigtig god kartoffelmos, så hvis du alligevel skal bage kan du komme 1 kg bagekartofler ind i bunden af ovnen (husk at skære et kryds i toppen) og bag dem 1 time og 20 minutter. De bagte kartofler kan opbevares i køleskab et par dage før de skal bruges til mos.

Tip: Bagt kartoffelmos får en lækker overflade, så hvis du laver kartoffelmos til noget der alligevel skal i ovnen, så smør et fladt fad og kom kartoffelmosen i og bag fadet 20-25 minutter i bunden af ovnen ved varmluft til overfladen er blevet let brun hist og her. (Husk at sætte temperturen 20° ned i forhold til opskriften, hvis du bruger varmluft)

Tip: Der er mere nørderi med hensyn til kartoffelmos og stivelsesudvikling, men det fører for vidt her. Lån bogen CookWise af Shirley O. Corriher på bibliotek.dk, hvis du vil vide mere

(3-4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Hvis rodfrugterne serveres med Hummus er der et helt måltid til 3-4 personer. Man kan eventuelt tage et halvt kilo rodfrugter mere. Rester af rodfrugter kan varmes i ovnen som andre rester

Flagesalt er dyrt, men det er lettere at drysse med og fordi saltkornene er flade får man samme smag med mindre salt. Det er et luksusprodukt, men man bruger ret lidt, så det er ikke en stor belastning af budgettet. Er man blank når folk spørger hvad man ønsker sig er det en mulighed at skrive på sin ønskeseddel

Pommesfrites-jern koster 1-500 kr og er pengene værd, hvis du har plads i køkkenet. Typen der glider kartoflen vandret ind i knivene er lidt dyrere, men er bedre at bruge. Dette var det billigste pommesfrites-jern jeg kunne finde af den type mens jeg skrev Igen noget der kan skrives på ønskesedlen

(3 - 4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start lidt over 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Hvis kartoflerne er vasket/skrubbet godt kan man sagtens spise skallen

Tip: Man kan servere bagte sesam-kartofler til gratinerede grøntsager

(4 personer) (Start 2-3 timer før)

Trimiti salat er en god måde at bruge kartofler der er blevet til overs på

Salaten kan serveres alene som en let sommerret

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(8 stk) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(8 stk) (Start 1; time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start ¼ time før)

Ingredienser:

(Man tjekker i butikken om ananassen er moden ved at hive i de midterste blade. Hvis de går let af er ananassen moden. Hvis de går meget let af kan den være overmoden. Hvis den føles blød er den helt sikkert overmoden)

Fremgangsmåde: (Video med udskæring af ananas)

Tip: Ved at spise stykkerne fra toppen og ned mod bunden får man som regel de sødeste stykker til sidst

(4-8 personer) (Start mindst 5 timer før, 1 time hvis der bruges ismaskine)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: De udhulede skaller kan kommes i fryseren og fungere som en serveringsskål: Stil dem på en tallerken og øs isen fra bøtten op i skallen. (Måske ser det bedst ud med kun en skal fyldt med top)

I stedet for at sætte isen i fryseren kan man bruge en ismaskine. En ismaskine koster ca. 500 kr og er værd at ønske sig i julegave, hvis man er vild med is og har plads i fryseren. Der er en skål der skal bo i fryseren så den er altid er klar til at fryse isen og en motordel der bor i køkkenskabet og som rører i isen mens den fryser på køkkenbordet. Sorbet-is er stort set frosset saftevand, så det er let at variere sin is ved at blende andre slags frugt med sukker

(ca. 10 stk) (Start ½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(4 personer) (Start 5-6 timer før, 1 time før

hvis der bruges is-maskine)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Server med is-vafler eller chokoladeruller.

(4 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tip: Man kan komme en grøntsagsstuvning i pandekagerne og lægge dem i et ildfast fad. Drys med reven ost og kom dem i ovnen ved 200° til osten er pænt brun (15-20 minutter). Det kan være en god måde at bruge en rest grøntsager. Måske skal man lave en større portion pandekagedej, så der også er nogen til dessert :-)

(4 personer) (Start 1 time før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(6-10 personer) (Start 1½ time før)

Ingredienser:


Topping

Fremgangsmåde:

(1 person) (Start aftenen før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(1 portion) (Start 1 time før)

Firmaet fik dom for at de ikke måtte bruge sloganet "Smager næsten for godt til at være sundt" for det morgenmadsprodukt som denne opskrift efterligner.
Det er altså ikke noget man bør spise hver morgen, men et par gange om året - eller fem - kan man trænge til noget særligt :-)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Krüslien spises med mælk eller på yoghurt

(1 L) (Start 24 timer før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Koldbrygget te er finere i smagen end kold, almindelig te. Man kan gøre det samme med kaffe eller løs te, hvis man bruger et papir-tefilter

(1 person) (Start 10 minutter før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tan er meget tørstslukkende på en varm sommerdag. Man kan piske ingredienserne sammen med en gaffel, men smagen bliver blødere med en blender

(1 L) (Start 15 minutter før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

(ca. 3 L) (Start 1 dag før)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

For at spare data eller bruge kogebogen offline kan du installere den som en app på din telefon.

Tryk på de tre prikker til højre for addresselinjen i browseren og vælg "Install" eller "Add to Home Screen"
Så vil der dukke et ikon op med en blå kokkehue på grøn baggrund på din hjemmeskærm Ikon for kogebogen, og når du trykker på ikonet vil kogebogen starte, også selv om du er offline.
Hvis du er online tjekker kogebogen kort efter opdateringer, men bruger ikke yderligere data, medmindre der er nye opskrifter

Tjek hvad du har i skabe og skuffer før du køber ind, så du ikke køber alt for meget.

Tag et mellemmåltid før du køber ind. Hvis man er sulten bliver man alt for let fristet af ting man reelt ikke har brug for.

Pas på 2 for ...-tilbud. Hvis du ikke er sikker på at få brugt den ekstra ting er det dyrere. Men er holdbarheden lang (1-2 år), og du har råd, kan det tit betale sig at hamstre fire (men sjældent 8!!)

Det kan være svært at vælge mellem forskellige varer. Forskning tyder på at vi er gladere hvis vi kan vælge mellem 2-4 ting end hvis der ikke er valg eller for mange valg.
Man kan begrænse valgene for sig selv ved at gå efter varer der lægger vægt på økologisk/fair trade/dyrevelfærd/uden tilsætningstoffer.

Læs deklarationen på varer du ikke kender. Nogle gange indeholder nye varer de mærkeligste ting. Byg langsomt et bibliotek af kendte varer op og hold dig til dem. Bemærk: Start med at antage at de varer du altid har købt er ok. Når du er blevet mere vant til at læse deklarationer kan du ”gå tilbage” og vurdere gammelkendte varer.

Vær opmærksom på at der er ”koder” i varenavne. Hvis noget kaldes frugtdrik er der meget lidt frugt i det, mens juice er ren frugtsaft. Vendinger som Med ...-smag dækker over at der sjældent er den nævnte ingrediens i.

Energiindhold er som regel pr 100 g, men pakninger sjældent er præcis 100 g. Husk at gange op/ned.

Hav altid grundingredienser i køkkenet (Vejledende t jekliste nedenfor)

Skriv straks ting på indkøbslisten når du tømmer en pakke/pose/æske/…

Det er en god ide at have to af de vigtigste ting, så der er tid til at købe en ny portion.

Ingredienser man altid bør have i køkkenskabet:


    De almindeligste krydderier:

I denne video viser jeg et par helt basale teknikker der bruges i kogebogen.
Videoen indeholder blandt andet:

  • At snitte løg (næsten) uden tårer
  • Hvordan man behandler hvidløg 2:25
  • Hvordan man renser porrer 4:34
  • Hvordan man skræller kartofler 6:03
  • Hvordan man let serverer en ananas flot 7:29
  • Hvordan man sliber knive 9:49

Fidusen ved at ordne løg er at lade rodenden være fred. Enten ved at skære toppen af løget og skrælle de ydre, brune lag af som man skræller en banan og så skive løget, men stoppe ca. 1 cm før rodenden nås. Man kan så lægge rodenden ned og skære det sidste af ved siden af roden.

Eller man kan skære roden ud først ved at snitte et kegleformet snit omkring den, og så behandle løget som normalt 2:07

Ingen af teknikkerne fjerner helt irritationen af øjnene, men de kan holde den nede.

Som foreslået i videoen kan man eventuelt få andre til at hakke en masse løg for en, og så fryse dem i plastikposer i tynde lag 1:14. Man behøver ikke tø løgene (ret meget) op før man kommer dem i gryden.

Når jeg skriver at man skal varme gryden op og komme olie i, er det fordi der er små mikroskopiske sprækker i bunden af alle gryder.
Ved at varme gryden op lukkes mange af sprækkerne fordi metallet udvider sig, og kommer man først olien i efter at sprækkerne er lukket brænder tingene mindre fast i bunden af gryden.
Det kræver lidt træning at vide hvor lang tid man skal vente, men jeg holder hånden ca. 5 cm over bunden med håndfladen nedad og kan på den måde efterhånden vurdere hvornår det er tid at komme olie i.
Gryden skal være varm, men ikke for varm.
Hvis olien begynder at ryge når man kommer den i, var gryden for varm og man må tage en ny gryde, eller køle den ned og gøre den ren før man fortsætter. Olie der ryger, er blevet så varm at der har kunnet udvikle sig forbindelser der er usunde og den bør derfor smides væk

Her er et interessant link om forskellen på olier: Tænk: Brug dine madolier rigtigt

Det sparer energi at bruge ovnens varmluftsindstilling, men man skal huske at sætte temperaturen 20° lavere når man bruger varmluft, fordi varmefordelingen er mere effektiv.


Bagepapir kan ikke tåle mere end 220°. Da jeg efterhånden bager meget ved 250° for at få en god skorpe, er jeg næsten holdt op med at bruge bagepapir. Et trick til at undgå at dejen sætter sig fast på pladen er at gnide en spiseskefuld mel ind i den rene bageplade. Hvis man så sørger for at der er mel på bunden af brød og boller (ved at dyppe dem i en bunke mel), hænger de stort set ikke i. Hvis de gør, kan man løsne dem med en paletkniv før de rystes over på risten. Det er næsten kun rødbedeboller og småkager jeg stadig bruger bagepapir til. Det er billigere, godt for miljøet og man undgår de stoffer papiret er imprægneret med. Køb i øvrigt altid svanemærket bagepapir for at undgå flour-forbindelser.


Hasselnødder der er ristet smager af meget mere og det er let at lave perfekt ristede hasselnødder: Når du har bagt slukker du blot for ovnen før du stiller en plade med hasselnødder ind midt i ovnen. Når ovnen er kølet af er hasselnødderne perfekt ristet og kan gemmes i et glas.


Bruger man ægte vanilje til kager eller is skal man ikke smide bælgen ud. Skær den i stedet i 3 cm lange stykker og kom dem i et lille glas. Dæk dem med sukker og lad dem trække et par uger. Så har man altid vaniljesukker. Hvis man laver varm kakao eller jordbærmarmelade kan man tage et par stumper brugt vaniljestang op af glasset og lade dem koge med.


Hvis man drikker whisky, men ikke har råd til single malt kan man - ud over at lade være med at drikke whisky - forbedre smagen af en billig whisky markant ved følgende trick. Lagring på tønder i mange år giver forbindelser i whiskyen der minder om vanilje. Derfor kan man lade whiskyen trække med en halv vaniljestang en uges tid (brug først vaniljekornene i vaniljestangen til en dessesert eller is). Det er ikke lovligt for producenterne at sælge whisky med smagstilsætning som whisky, men hvis man selv har tænkt sig at drikke den er der intet problem.

Friske kokosnødder skal skvulpe når man ryster dem. Skvulper de ikke er de dårlige.
For at få den tynde kokosmælk (ikke at forveksle med den kokosmælk der bruges i madlavningen) ud borer man to af "øjnene" ud med en skruetrækker.
Ryst så nødden over et glas til væsken er dryppet ud. Det kan være nødvendigt at bore hullerne ud igen. VENT med at drikke mælken til du har åbnet nødden og set at den ikke er muggen.
For at åbne en kokosnød slår man på den med en lille hammer mens man holder den i hånden. Med mange små skarpe slag kan man få skallen til at løsne sig hele vejen rund, hvis man vender nødden mens man slår. Bruger man en stor hammer går energien lige igennem nødden og havner i ens fingre. Av! Måske kan man bruge en sten på størrelse med et hønseæg til at slå med, men en stift-hammer er bedst.
Man kan skrælle det brune lag af kokosstykkerne med en skrællekniv og opbevare kokosnøddestykkerne i vand i en beholder i køleskabet en lille uge.

Køl altid rester hurtigt ned og sæt dem i køleskab. I praksis betyder det: Lad dem stå på køkkenbordet en time og sæt dem i køleskabet lunkne. Det kan være en god ide at sætte en timer, så man ikke glemmer dem i flere timer. Det er dumt at sætte brandvarme rester i køleskabet, da det varmer de andre ting i køleskabet op og bruger ekstra strøm. Der er næsten heller ikke forskel på hvor hurtigt noget køler på køkkenbordet og i køleskabet, når temperaturen er over 30º C.

Det er en god ide at skylle ris før de kommes i gryden, da man så kan fjerne en del af den arsen der naturligt findes i jorden de steder hvor man dyrker ris. Arsen er kræftfremkaldende, så det er godt at undgå, men der er ingen grund til at være hysterisk. Basmati ris har vist nok det laveste indhold af arsen – og så smager de bedst!


Hvis du har problemer med at holde vægten er The Hacker's Diet - How to lose weight and hair through stress and poor nutrition værd at læse.

Bogen kan downloades gratis og gennemgår ernæring og hvordan man motiverer sig selv til at starte på motion.

Den er skrevet af en ingeniør der tabte 35 kg efter at han behandlede sin overvægt som et teknisk problem.

Da den er skrevet af en der sandsynligvis er autist og muligvis har ADHD er tonen overbevisende for folk på spektret.

Og den er pænt morsom, hvis man er til tør ingeniør humor. Som antydet i under-titlen.

Et citat fra forordet: In less than a year, totally under my own direction and without any drugs or gimmicks, I went from 215 pounds to 145 and achieved physical fitness. Since then, I've kept my weight right where I want it with none of the yoyo swings I'd suffered in the past. All of this was accomplished in less than 15 minutes a day, and without any significant changes in the way I choose to live my life.

Det er en god ide at finde alle ingredienserne frem før man starter.

Læg dem frem ved vasken eller komfuret alt efter hvad der skal gøres med dem.

På den måde kan man se om alle ingredienserne er der, og man skal ikke rode efter noget i skabet mens gryden brænder på.

Sæt straks resten af pakken eller posen på plads, når du har fundet den mængde ingredienser du skal bruge.

Det er stressende at have bordet fyldt op med ting du ikke skal bruge

Rens og hak de ingredienser der skal renses og hakkes før du går videre.

Skyl af eller vask op efterhånden som du er færdig med køkkenredskaber.

Det er stressende at have bordet fyldt op med snavsede ting


For at opsummere:

      Mål op

      Rens og hak

      Pisk/riv/stød i morter

Når man er blevet stresset kan det være uoverskueligt at gå ud at købe ind eller lave mad.

Derfor er det en god ide at have et lager af mad til dårlige dage.

Det vigtige ved nødlageret er holdbarhed, så tænk ikke så meget på sundhed og bæredygtighed i lige denne forbindelse.
Det bæredygtige er at du ikke er stresset, så hvis du regelmæssigt har brug for dit nødlager, kan det være en påmindelse om at søge hjælp til at nedbringe stressen.

Har du en fryser, så lav lidt ekstra mad de dage du har overskud, og kom en portion eller fem i fryseren.
Mad kan tøs op i en gryde ved svag varme eller i ovnen, men det bedste er at erkende manglede overskud i god tid, så man kan tø maden op før den varmes (Mere om opvarmning i næste afsnit)

Forslag til ting man kan have i skabet som nødlager er

Det kan også være godt at have noget godt at drikke og spise i gemmerne, til dage hvor man trænger til lidt opmuntring. F.eks:

Det sidste kræver dog at du har et "lydisoleret skab", så du ikke kan høre lækkerierne ligge og råbe på at blive spist ;-)

Det kan være lige så svært at overskue at varme rester som at overskue en opskrift. På den anden side kan det være tidsbesparende at lave mad til flere dage, og det kan ligefrem være lækkert at have flere ting at vælge imellem.

Jeg har præsteret at lave lasagne fra grunden med hjemmelavede pastaplader, selv om der var rigeligt med rester der skulle spises, fordi jeg ikke kunne overskue hvordan jeg skulle få resterne varmet.

Løsningen var at skaffe pyrex-beholdere (Ocuisine) med låg, så man bare skal tage låget af og sætte dem ind i kold ovn og tænde den. En anden smart ting er at man også kan se indholdet, hvilket gør det nemmeret at huske og overskue rester. (Det kan være en god ide at opbevare dem med et stykke stof imellem i skabet for ikke at slå skår af. De er ret solide, men man kan slå skår i kanten.)

Et ovntermometer hjælper også gevaldigt. Man stikker spidsen ind midt i den rest der indeholder mest vand (da vand kræver mest energi at varme op), og sætter alarmen på 70° C.

De billigste ovntermometre er bedst her, da de dyre har alle mulige indstillinger man ikke har brug for, og som kan være svære at overskue. Man skal bare have et der siger bip når en bestemt temperatur er nået.

Desværre holder ledningen der går ind i ovnen ikke mere end et år, så på det sidste har jeg købt et grill-termometer i stedet. Så sætter jeg et minutur på 20 minutter når jeg sætter maden ind, og måler temperaturen når det bipper. Hvis temperturen ikke er helt 70° endnu får det 5 minutter mere, før jeg måler igen, og eventuelt gentager.

Mens ovnen og resterne varmer op kan man dække bord. Husk eventuelt at sætte soya, mangochutney, sød chillisauce og andre ting på bordet der kan peppe resterne op.

Er der ikke helt nok rester kan en pose chips eller en pakke grissini måske fylde det sidst hul i maven.

Varmer man rester i en gryde kan et afstandstermometer være en god investering. De billigste koster ca. 100 kr i et byggemarked. Man peger bare på det man vil måle temperaturen af og trykker på knappen, og så viser termometeret temperaturen af overfladen.
Bemærk at afstandstermometre ikke er nøjagtige på blanke flader.
Man skal komme olie i en gryde hvis man vil måle temperaturen af bunden nøjagtigt.